Annons

Kravet: ''Ge barnen kött i skolan – annars orkar de inte''

Annons

Skolmaten har länge varit ett omdebatterat ämne. Det finns kommunpolitiker som vill begränsa klimatpåverkan, men på vilken bekostnad? Det undrar debattören Lina Andersson, som skrev för GP:s debattsida och ifrågasatte om det är värt att skippa köttet – från barnens perspektiv.


Lina har själv tre barn i som blir serverade vegetarisk mat i skolan – och kommer hem hungriga som vargar på eftermiddagen. Lina menar därmed att det inte är hållbart att endast erbjuda vegetarisk mat, om barnen inte vill äta det.

I sin debattartikel beskriver hon hur ett av barnens, som går i lågstadiet, veckomeny ser ut:

  • Tre dagar erbjuds helt vegetarisk lunch
  • En dag erbjuds en fisk- och en vegetarisk rätt
  • En dag en kött- och en vegetarisk rätt    


När hon frågade Göteborgs kommunpolitiker i frågan, fick hon svaret att anledningen till denna satsning är de 12 klimatmål som satts upp, varav ett av dessa är ”Begränsad klimatpåverkan”.

Lina tycker inte att detta duger som svar, och frågar därför i sin debattartikel:

”Hur mycket bidrog då det kött som tidigare åts av grundskolebarnen till utsläppen i Göteborgs kommun? Och bör miljömålet verkligen väga tyngre än barnens rätt att få äta sig mätta?”

Och fortsätter:

Minimal effekt

Den första frågan bör förstås lämnas till forskare. Men en snabb överslagsberäkning utifrån siffror från livsmedels- och naturvårdsverket antyder att effekten är minst sagt begränsad. Jag utgår ifrån att samtliga elever väljer kötträtten när så erbjuds och äter omkring 50 gram kött per person. Beräkningen visar att när antalet kötträtter som grundskolebarnen erbjuds minskas från tre till en så är minskningen av Göteborgs utsläpp, mätt i koldioxidekvivalenter, av storleksordningen en halv promille. Effekten verkar således vara minimal.

Den andra frågan är jag, motvilligt, tvungen att lämna till Göteborgs kommunpolitiker. Men jag skickar den också vidare till er andra skolbarnsföräldrar och förstås alla andra som inser vikten av att växande barn får äta sig mätta. Skolmaten är för viktig för att bli symbolpolitik.

Lina Andersson, förälder

Håller du med henne eller tycker du att hon har helt fel?

Annons