Annons

Gång på gång gör han det mot sin fru, utan att ens inse det. Men när han inser det, är det för sent!

Annons

Bloggaren Matthew Fray har skrivit ett rörande brev om de misstag han har gjort under sitt äktenskap. Alltför länge tog han allt för givet, tills hans fru lämnade honom. 

Även de minsta saker kan vara avgörande för ett lyckat äktenskap - en inblick Matthew fick för sent.

"Kära värdelösa make,

Ja. Du.

Jag vet vad du tänker. Det är en av eller en kombination av följande:

1. Jag är inte en värdelös make! Jag jobbar över 50 timmar i veckan för att betala vår hyra, våra bilar, våra resor, och henne smycken, och barnens aktiviteter. Jag älskar min fru och min familj!

2. Jag är inte en värdelös make! Jag hade gjort VAD SOM HELST för min fru.

3. Jag är inte en värdelös make! Jag fixar allt i huset som måste lagas. Jag klipper gräset, går ut med hunden, tar ut soporna, byter blöja, och kör barnen till sina aktiviteter.

4. Jag är inte en värdelös make! Jag ser alltid till att min fru får orgasm när vi har sex, en gång i veckan.

5. Jag är inte en värdelös make! Jag dricker inte för mycket, jag tar inga droger, jag tränar, jag slår henne inte, jag kallar henne inte för ök-namn och jag är aldrig otrogen!

Lyssna nu. Jag fattar. Du tror inte på fullaste allvar att du är en värdelös make. Jag beundrar dig för allt gott som du gör och jag applåderar dig för alla dina uppoffringar som du gör för din fru och/eller familj.

Men vet du vad? Håll käften. Du är en idiot och en värdelös make.

Jag vet inte allt man bör veta om äktenskap. Jag vet kanske inte mycket alls. Men jag vet en VÄLDIGT viktig sak: Jag är ett en idiot, och jag var en värdelös make.

På påskdagen i år tog min fru av sig sin ring efter nio års äktenskap och sa att hon skulle lämna mig. Det gjorde ont. Jag tappade andan. Jag blev rädd. Men jag var inte förvånad.

För att vi (makar) har betydligt mer kontroll än vad vi tror.

Alla, män och kvinnor måste ta mer ansvar än vad vi brukar.

Och det är det jag ska göra från och med nu. Ta mer ansvar.

Ämnet på tapeten idag är:

Om jag hade varit den make som jag borde ha varit under början och mitten av vårat äktenskap, skulle vi någonsin ha kommit till den punkten då min fru hade sett sig om någon annanstans för inre lugn och glädje?

Hon suger absolut för att hon avslutade vårt äktenskap så som hon gjorde, där kommer hon inte undan.

Men här måste jag ändå ta lite ansvar, åtminstone för en del, för positionen jag befann mig i.

Jag var INTE en perfekt make.

Jag är inte ens säker på att jag var en bra make.

Jag älskade henne. Jag var snäll mot henne. Jag ville göra henne glad och få hennes medgivande.

Jag ville ta hand om henne och betala för henne. Jag gick till jobbet varje dag för henne. Hon gav mig mening. Jag ville vara med henne för alltid.

Men jag var en idiot. En självisk en. Och medan jag trodde att jag gottgjorde mitt beteende de sista två åren av vårt äktenskap, när jag växte och hon drog sig tillbaka, så jag var idiot till make de sju första åren.

Titta på golfturneringen The Masters

Jag visste det inte då, men för fyra år sedan hände någonting som kom att få stor betydelse i mitt liv. Jag tittade på finalen i The Masters, golfturneringen, som anses vara den populäraste turneringen på året av amerikanska golffans.

Som Ohio bo, brukar tiden kring påsk och The Masters vara när du kan räkna med att vädret äntligen ska spricka upp och du kommer att få några fina dagar.

Min ex-fru älskar att vara utomhus. Hon växte upp på landet, och att sitta inomhus en solig dag är oacceptabelt för henne.

Så, som det brukar, var det vackert väder ute när finalen av The Masters spelades. Vår son var knappt ett år gammal, och min fru ville att vi som en familj skulle njuta av det vackra vädret ihop.

Vandra i nationalparken.

Gå på zoo.

Gå i skogen.

Låter ganska rimligt, visst?

Det tycker jag också.

Men just denna söndagen, utan att ha insikten om ett misslyckat äktenskap? Lät det fullständigt orimligt.

Det lät ungefär så här:

Jag: ”Älskling, jag vill verkligen bara titta på min favorit golfturnering. Det är ju bara en gång om året.”

Min fru: ” Jag kan inte förstå hur du vill sitta inomhus när det är så fint väder. Vill du inte gå ut och göra någonting kul hela familjen?”

Jag: ”Jag vill inte sitta inomhus när det är vackert väder, jag önskar att det regnade. Självklart vill jag göra någonting kul hela familjen, men den här golfturneringen är ju bara en gång om året, och det råkar vara just idag. Jag vill kola på den, sorry.”

Det här slog mig för några månader sedan när turneringen var igång igen.

Den stod på, på tv:n i mitt hus. Men ingen var hemma, hon hade redan lämnat mig. Min son var borta. Jag var där. Jag var vaken. Men jag var inte hemma.

Jag är frestad att kolla vem som vann den jäkla tävlingen det året. Ärligt, jag kommer inte ihåg. Kanske Justin Rose eller Adam Scott. Men på riktigt, vem bryr sig?

Jag valde golfturneringen över att spendera en underbar dag med min fru och son.

Och vet du vad, du som tycker att det låter helt rimligt, du är en idiot! Och en värdelös make, precis som mig.

Jag begick äktenskapets värsta brott, efter allt det självklara som att vara otrogen, slåss och liknande.

Jag lämnade min fru helt ensam i vårt äktenskap.

Det ser precis ut som den där söndagen för fyra år sedan.

Det är precis så det ser ut när hon stannar hemma en fredagskväll för att ta hand om barnen och diska och titta på Desperate Housewives ensam på soffan när du är ute med grabbarna.

Det är precis så det ser ut när hon frågar om du vill gå och lägga dig tillsammans med henne  en måndagskväll när det är fotbollsmatch, men du är alldeles för upptagen med att titta på ditt favoritlag.

Det är precis så det ser ut när hon frågar om du vill följa med på kalas hon dina svärföräldrar men du tackar nej för att stanna hemma och titta på en film, spela tv-spel, golf eller poker.

Det är precis så det ser ut när du går ut, och lägger all din tid på att festa, supa och ha skoj med sina vänner, och inte ens tar hennes hand eller viskar hur vacker hon är, eller ens ser henne i ögonen från andra sidan rummet och mimar orden ”Jag älskar dig”.

Det är precis så det ser ut när du lämnar sjukhuset för att gå en god natts sömn dagen då er son föddes även om din fru ber dig att stanna.

Det är precis så det ser ut när du inte ser alla de bördor hon bär varje dag för att du ska slippa. Göra scheman, ta hand om hemmet, köper presenter till födelsedagar, bröllop och studentfiranden, håller huset rent, och en miljon andra saker jag fortfarande är för blind för att se, även om jag nu plockar upp spillorna i mitt tomma hus.

Den svåraste insikten för mig var när jag insåg att du kan ha alla goda avsikter i världen. Du kan vara snäll. Och charmig. Och villig att offra saker. Men det kan ÄNDÅ ta slut.

Vägen till helvetet är belagd med goda avsikter

Jag har hört ordspråket i hela mitt liv men jag visste inte vad det betyder förrän nu.

Du vet, det är faktiskt ganska komiskt. Jag kunde ha spelad in den jävla golfturneringen.

Och det kan du också.

Vi är trasiga människor. Vi är värdelösa makar.

Men killar – det behöver vi inte vara."

Matthew insåg att han hade tagit sitt äktenskap för givet, men inte för att det var för sent. Men han påpekar att det inte nödvändigtvis behöver vara stora saker som förstör ett, i princip, lyckligt äktenskap.

Annons