Annons

Expertens nya besked efter prisuppgången – då kan bränslepriset vända neråt igen

Annons

Drivmedel priserna har ökat i höst. Men snart kan en vändning ske menar experten. Men innan detta kan bli verklighet väntar fler prishöjningar. 

Den 13 oktober förra året kostade en liter bensin 14,03 kronor och en liter diesel 13,83.

Sverige hade förra veckan näst högst dieselpris – i världen. När det gäller priset på bensin låg Sverige på plats åtta.
Anledning till de ökade prissättningarna? Efterfrågan. En ökad efterfrågan då världen börjat återhämta sig från covid-19 pandemin då restriktionerna har lättat enormt. Ökningen beror på att priset på råoljan (kvaliteten Brent) stigit och stigit och fortsätter uppåt. Råoljan används som referensolja vid prissättning av både bensin och diesel.

Vi är nu tillbaka på efterfråge-nivåerna som var före pandemin. Under själva pandemin har man behövt stänga ner kapacitet för att anpassa sig till efterfrågan förklarar VD för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet SPBI.

En liter 95-bensin kostar idag 17,79 kronor och dieselpriset 19,32 kronor/litern. Vi behöver även vara beredda på att priserna kommer att öka ytterligare. Samuel Ciszuk, energianalytiker menar på att orsakerna till de ökade priserna beror på inte bara hög efterfrågan på drivmedel, utan också pga. att produktionstakten är låg och miljöskatter. Den största delen av uppgången i Sverige beror på skattehöjningar. Det berättar han i en intervju med Expressen.

Men efter storm kommer solsken? Absolut. Men det tar lite tid innan det sker menar Samuel. Det kan komma att gå upp ännu mer men sedan kommer vi falla tillbaka på priserna som var i september. Han tror att vi kan förvänta oss en minskning till nyår och det kan handla om en sänkning på allt mellan 60 öre till 1 krona.


Det höjda priset slår hårdare mot landsbygden och låginkomsttagare. 

Hur har du påverkats av de ökade priserna? Kommentera gärna!

Annons