Annons

Infektionsläkarens hårda känga mot vilda midsommarfirare – i pandemin: ''Osolidariskt''

Annons

Trots rådande pandemi och regeringens rekommendationer om att hålla avstånd var det flera folktäta midsommarfiranden runt om i hela landet under helgen. Detta gör infektionsläkaren Björn Olsen djupt oroad, då han bävar för att helgens firande kan sätta ny fart på spridningen av covid-19.

– Det är som att folk har glömt bort att vi faktiskt har en pandemi. Det är sorgligt. De människor som festar mest är inte den generation som drabbas värst av smittan, säger Olsen till Expressen.

Flera medier har rapporterat om vilda studentfiranden runt om i landet, trots att både Folkhälsomyndigheten och regeringen avrått från det.


Expressen har bland annat rapporterat om flera fall av covid-19-smittade i Halland, där man spårat orsaken till en studentfest. Han menar att ungas festande tillsammans under pandemin är ”osolidariskt”.

– Unga människor är extremt rörliga och en viktig spridare i samhället. De umgås över generationerna och kan få smittan att flytta över till andra generationer, säger Björn Olsen.

Någon som tycker att Folkhälsomyndighetens strategi mot covid-19 har varit felaktig är Björn Olsen.

 – Jag hade stängt ned. Jag hade harmoniserat med de nordiska länderna och kört lock down, har han tidigare sagt i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.


”Ju mer nubbar…”

Infektionsläkaren har uttryckt kritik mot de folktäta festerna, som äger rum trots rådande pandemi.

Inför helgen uttryckte han extra oro över att smittan skulle spridas kraftigt igen, på grund alla fester där många människor samlas och tappar omdömet.

– Ju mer nubbar man tar desto slappare blir man i tanken och i sina åtgärder, säger Björn Olsen.

Vad tycker du om Björns kritik, har han rätt?

Det är så viktigt att vi alla tar vårt ansvar nu för att inte sprida smittan vidare!

Annons