Annons

Ser du den livsfarliga skillnaden mellan dessa fläckar?

Annons

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige och 2 800 svenskar insjuknar i malignt melanom varje år. Vem som helst kan drabbas, även om det är störst risk om du har varit mycket i solen. Därför är det viktigt att du regelbundet undersöker din hud och dina födelsemärken. Här nedan kommer lite tips på vad du ska titta efter.

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

Är födelsemärket symmetriskt?

fod1

Ett vanligt födelsemärke ska vara runt och symmetriskt. Om du mäter det uppifrån och ner och från höger till vänster ska båda sidorna vara ungefär lika långa. Osymmetriska födelsemärken bör du kolla upp hos en läkare.

Ojämna kanter kan vara cancer.

fod2

Studera kanterna på dina födelsemärken. De ska ha en fin jämn kant runt hela, annars bör du kolla upp det hos en läkare.

Håll koll på storleken.

fod3

Ett födelsemärke ska helst inte vara mer än 5 mm i diameter. Om det blir större än så bör du kolla upp det hos en läkare.

Avvikande färg kan vara cancer.

fod4

Ett vanligt födelsemärke eller leverfläck har vanligtvis en ljus eller mörkbrun färg. En del är mörkare än andra och ibland kan de även ha en rödaktig ton. Det är normalt att de olika fläckarna skiljer sig i färg, men håll koll så att inte ett och samma märke skiljer sig i färg. Fläckarna ska ha en jämn färgton, annars bör du kolla upp dem hos en läkare.

Snabb spridning eller förändring av födelsemärken?

fod5

Om du märker att ett födelsemärke eller en leverfläck har förändrats på kort tid kan det vara farligt. De kan tillexempel ändra form eller färg, bli större eller börja bukta utåt. Var även uppmärksam på om ett födelsemärke börjar klia eller blöda. Då bör du kontakta läkare.

[adsenseCodeOne]

Så vad kan man då göra för att förebygga hudcancer?

fod6

Det finns många bra sätt att förebygga cancer och att upptäcka det i tid. Malignt melanom kan vara dödligt, men risken minskar ju tidigare man upptäcker det.

Undvik solen

fod7

Det säkraste sättet att skydda sig är att undvika solen, och i synnerhet att bränna sig. Vi behöver alla lite sol för att må bra men håll dig alltid i skuggan när solen står som högst på himlen.

Använd solkräm

fod8

Om du trots allt vill vistas i solen så använd alltid solkräm över hela kroppen. Glöm inte att skydda huvudet och hårbotten också.

Undvik solarium

fod9

Även om du bara solar solarium i korta stunder och utan att bränna dig så ökar risken att få cancer. Av solen får vi i alla fall D-vitamin vilket är bra för hälsan, medan solarium bara är farligt och skadligt för oss. Du kanske tycker att det är snyggt att vara brun – men låt det inte gå ut över din hälsa!

Undersök hela kroppen

fod10

Undersök regelbundet hela din kropp och titta efter hudförändringar. Tänk även på att undersöka dina fötter, händer och din hårbotten. Även om risken är störst på de hudområden som blivit utsatta för sol, så kan hudcancer uppstå överallt på kroppen.

Kolla upp misstänkta fläckar

fod11

Sist men inte minst: Uppsök läkare om du är osäker. Om du ser någon fläck som du tror kan vara cancer så kolla upp det! Du kan få hjälp på din närmaste vårdcentral.

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

[adsenseCodeOne]

Annons