Annons

7 saker som händer när du delar sovplats med din hund

Annons

Nu har amerikanska forskare kommit fram till att våra fyrfota sovsällskap till och med kan göra att vi sover bättre. De har studerat 150 personers sovvanor, och märkt att de som sov med sitt husdjur – nära hälften av deltagarna – ofta sov bättre än andra.

Två av fem svarade att de kände sig tryggare och mer avslappnade om de hade sällskap av sin hund eller katt. Särskilt vanligt var det bland dem som annars sover ensamma.

”Många ser sitt husdjur som familjemedlemmar, som de vill dela så mycket av livet med som möjligt,” skriver forskarna bakom studien, som utfördes vid Mayo Clinic i Scottsdale Arizona.

Här nedan har du sju anledningar till varför det är bra att sova med hunden i sängen.

1. Minskar stress, ångest och oro

Candace Hunziker berättar för pets.webmd.com att hennes labradors rytmiska andning bredvid henne får henne att sova. "Jag har insomni (sömnlöshet), hela familjen har det, och vi sover alla med hundar. Hon får mig att sova bättre än en sömnmedel."

2. Får dig att känna dig trygg

En av de viktigaste anledningarna vi skaffar hund är att få trygghet. Oavsett du har en vakthund eller någon som bara litar på dig i vått och torrt skapar det en trygg miljö för dig. Det finns det även studier som visar att du slappnar av och sover bättre bredvid din hund. 


3. Håller dig varm

Sedan urminnes tider har hundar använts som extra värmedynor. Alla prinsessor med självaktning hade åtminstone en liten hund att värma sig med. Tillsammans håller du och din hund värmen om det skulle bli alltför kallt i sovrummet.

4. Det är bra för din hund

Det är inte bara du som mår bättre av att ha husdjuret i sängen, även de uppskattar detta. Det finns ju ingen annan i världen som älskar dig så mycket som ditt husdjur, så att gosa med den i sängen kommer förgylla deras liv också.

5. Husdjuren minskar depression

Husdjur kan ge socialt stöd till sin ägare. Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology visar det sig att djurägare mår bättre både fysiskt och psykiskt än de som inte äger husdjur.

6. Hunden hjälper dig att komma upp

Är du morgontrött kan en pigg hund hjälpa dig på fötter. För när klockan ringer betyder det kanske arbete för dig, men mat och massor av lek för din hund.

7. Hunden minskar din oro och stress

Det räcker att vara i samma rum som en hund. Det får en lugnande effekt. Hormonet oxytocin frigörs när vi tittar på våra sällskapsdjur och det ger känslor av glädje. Det minskar också kortisolnivåerna, det vill säga stresshormonet.

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så att fler får ta del av fördelarna att sova med sin hund!

Annons