Annons

5 skäl till att du ska använda smör istället för margarin

Annons

Smör, margarin eller något annat? Det frågar sig många vid hyllan i affären – men visste du att det, trots många likheter, finns stora olikheter mellan produkterna?

Enligt Land består margarin av renad och därmed smak- och luktlös vegetabilisk olja som blandas med mjölk. Ju lättare margarinet är, desto mer vätska innehåller det. Livsmedelsverket rekommenderar flytande fett vid matlagning och bakning. Dietister tenderar också att rekommendera margarin som pålägg för den som kämpar med sina extrakilon.

Ändå är det många som väljer margarin före smör av olika anledningar. Det kan vara en prisfråga, men även handla om just kaloriintag.

Men margarin får dessutom väldigt mycket kritik.

– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd. Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer istället och blir hungrig fort efteråt, berättade professorn Fredrik Nyström till SVT.

Fördelarna med att välja smör är många. Spana in dessa fem skäl till att välja smör istället för margarin.

1. Tillsatser

För att tillverka margarin tillsätts lecitin som har E-nummer E 322 och vidare. För att vätskan och fettet ska binda samman tillsätts lecitin som har E-nummer E 322. För att få den rätta ”smöriga” smaken tillsätts aromämnen och salt. För att få rätt fasta konsistens tillsätts stärkelse eller gelatin.

Smörtillverkning är en desto simplare historia. Tillverkningen av smör består av betydligt färre steg och tillsatser. Smör är enkelt förklarat grädde som vispats till en grynig massa som syrats med mjölksyrebakterier.

När margarinindustrin vill göra något som liknar smör så använder man palmolja eftersom det innehåller väldigt mycket mättat fett. Och den är billig.

2. Smak

Smör är en naturlig smakhöjare. Svamp och kött är två exempel på råvaror som blir särskilt goda om de steks i smör (istället för margarin eller olja) – tror du oss inte, prova!


3. Temperatur

När smörklicken smält och slutat fräsa i stekpannan är det dags att lägga i dina råvaror. Smör har en enkel inbyggd stektermometer och blir härligt gyllenbrun när den börjar gå mot högre temperaturer.

4. Variation

Riktigt smör smakar gott utan tillsatta aromer. Smaken kan även skifta karaktär beroende på hur det använts eller tillagats. Brynt, skirat och vispat smör har olika och unika smaker vardera.

5. Bonden

Desto mindre behandlad en produkt är, desto mer av varuintäkterna går till bonden i stället för till industrin. 

Vad väljer du när du står framför kyldisken? Kommer du välja annorlunda i framtiden?

Annons