Annons

Sjukhuschef hyrde in sig själv som konsult för 740 000 kr – uppdagas under coronakrisen

Annons

Carlanderskas sjukhuschef Jörgen Månsson hyrde in sig själv som konsult åt sjukhuset.

Utöver månadslönen på 155 810 kronor fakturerade den heltidsanställde Jörgen Månsson via ett närstående konsultbolag Carlanderska sjukhuset för ytterligare 740 000 kronor, enligt Expressen.

Mitt under coronakrisen uppdagades ett allvarligt problem med hur Carlanderskas högste sjukhuschef har skött ekonomin och nu har han behövt lämna sin post med omedelbar verkan.

Nu kan GT avslöja att Jörgen Månsson, i sin roll som sjukhusdirektör, skrev ett avtal där han hyr in sig själv som konsult åt Carlanderska Sjukhuset, samtidigt som han har en heltidslön på 155 810 kronor i månaden. 


Expressen rapporterar att han även har godkänt dessa fakturor själv, trots att sjukhusets regler tydligt säger att kostnader som rör sjukhuschefen ska bedömas och godkännas av styrelseordföranden.

– Det finns inget i det upplägget som handlar om transparens och öppenhet utan bara att dölja, vilket är oförenligt med en stiftelse som Carlanderskas verksamhet, säger Carlanderska stiftelsens ordförande Jan Lindblom till Expressen och menar att detta är ett ”mörkande förfaringssätt”.


Jörgen Månsson tycker själv att han inte har gjort något fel.

 – Jag tycker att jag har gjort detta utifrån det godkännande vi hade då vi startade den här verksamheten. Måhänt att det är dumt och inte korrekt juridiskt sett, men det är så som jag tolkade det och så som jag har utgått ifrån. Jag har inte dolt detta för någon. Styrelseordföranden Maria Augustsson var fullt medveten om detta, säger han till Expressen.


F.d. styrelseordföranden Maria Augustsson har valt att inte kommentera nyheten.

Bakgrunden till konsultupplägget är att Carlanderska sjukhuset har ingått ett samverkansavtal med Västra Götalandsregionen där regionen betalar för olika uppdrag. Dessa uppdrag har Jörgen Månsson tolkat som sina egna personliga uppdrag. 

Vad tycker du om detta?

Annons