Annons

Bebisens läppar blir blå och hon skummar runt munnen. Anledningen: Hon har satt i en bilstol för länge

Annons

Det finns ingenting värre än att se sitt barn kämpa för sitt liv. Det kan nog alla föräldrar som haft oturen att uppleva det intyga.

Ett par av de olyckliga är Kirsty Clark, 28, och hennes make Christopher Clark, 29, från Skottland.

I april i år hade paret bestämt sig för att åkta på utflykt med sina döttrar, treåriga Malena, och tre veckor gamla Harper. De hade ingen aning om att den dagen skulle bli en dag de sent kommer att glömma.

Deras oro började strax efter en lång bilresa hem. När de tillslut kom hem la de Harper på sin lekmatta men insåg genast att någonting var fel.


Harpers läppar var blå, hennes käke var hopbiten och vitt skum kom från mun och näsa.

Med mardrömmen färskt i minnet har nu Kirsti en varning till alla andra småbarnsföräldrar.

Den fjärde april skulle bli en skön och härlig dag för Kirsti, Christopher och deras två döttrar. De lämnade huset omkring halv tre på eftermiddagen för att åka till ett köpcentrum.

Vid halv sju skulle de åka hem igen, men de fastnade i bilköer. Hemresan tog en timme och 45 minuter. Harper satt som vanligt fastspänd i sin bilbarnstol. När de kom hem fick Harper sitta kvar i bilbarnstolen i 15 minuter medan de lade Malena för natten.

Det var först när de lyfte Harper ur sin bilbarnstol som de lade märket till de oroande symtomen. De visste att de var tvungna att åka till sjukhuset direkt.

”När vi kom hem var det långt efter Malenas läggdags så vi tog in Harper i hennes bilbarnstol och så fick hon sitta där i 15 minuter medan vi nattade Malena”, säger Kirsti enligt Daily Record.


Hennes läppar var blå

”Min make tog ut Harper och la henne i sitt knä men hon såg ut att inte kunna ha det bekvämt. Så han la ner henne på mattan och hon sparkade runt. Jag sa till honom att hennes läppar såg blå ut, sedan konstaterade han hur röda hennes käkar var. Han bar upp henne och jag kunde se direkt i hans ansikte att något var fel.”

Trots Kirstis oro för att hon skulle förlora sitt barn den dagen lyckades läkare på akuten återuppliva Harper.

Spädbarnet hade fått syrebrist av att sitta så länge i bilbarnstolen och när hon tillslut plockades upp fick syre igen ledde det till ett anfall.

Kirsti har nu en varning till alla andra föräldrar eftersom att hon fasar för att fler är ovetandes om den dolda faran med bilbarnstolar.

Tydligen ska ett spädbarn inte sitta mer än en timme i sträck i bilbarnstol eftersom att det kan orsaka just syrebrist.

Varningen

”När de berättade för oss att det var bilbarnstolen kunde jag inte tro att det var sant. Jag tänkte ’Det finns inte en chans’. Jag kunde inte förstå varför ingen någonsin hade sagt det till oss.

Vi hade givetvis hört att man inte ska ha bebisar i bilbarnstolar över natten eftersom det kan kröka ryggraden. Men vi har inte hört någonting som det här. När min lilla flicka var bebis gjorde vi fyratimmarsresor ner för att hälsa på familj i Cornwall och vi har aldrig haft några problem över huvud taget.

Läkarna sa till oss på sjukhuset att det vanligtvis är ett problem med för tidigt födda bebisar men Harper är en stor tjej. Hon vägde 3,7 kilo när hon föddes och nu väger hon 3,9 kilo. Efter att vi fått lära oss att det var anledningen var jag och Christopher så arga på oss själva. Det kändes som att vi gjorde det här mot vårt barn. Det var fasansfullt.

”Vi hade kunnat förlora henne”

Men vi har pratat med så många människor och de hade heller aldrig hört talas om det. Och vissa personer hade motstridiga åsikter. Det var då vi visste att vi var tvungna att dela med oss av vad som hänt Harper eftersom föräldrar måste få veta. Bara två timmar i en bilbarnstol och vi hade kunnat förlora henne, det är hemskt.

Jag skulle vilja säga till alla föräldrar att ha väldigt noga uppsikt över sina barn. Om de inte absolut behöver sitta i bilbarnstolen så ta ut dem, eftersom det inte är värt vad vi tvingades gå igenom. Håll uppsikt på ditt barn och känn ditt barn. Om något inte verkar stå rätt till, ta dem genast till sjukhuset.”

Nu vill föräldrarna varna andra: Låt inte en nyfödd bebis sitta i en bilstol i mer än en timme.

Annons