Annons

Här tvingas förslavade apor plocka kokosnötter – till mjölk som säljs i Sverige

Annons

Nu kritiseras kokosmjölk som säljs på svenska livsmedelskedjor som Willys och Hemköp.

Detta efter att det framkommit uppgifter om att apor misshandlas när de tvingas plocka kokosnötterna i Thailand.

”Vi tar avstånd från alla typer av brott mot djuretik”, skriver Lotta Olofsson, presskommunikatör på Mathem till Aftonbladet.

Djurrättsorganisationen Peta har kunnat avslöja grava missförhållanden hos två av Thailands största kokosmjölksproducenter – Aroy-D och Chaokoh.

Aporna utsätts för olika typer av tvång och misshandel på gårdarna där de arbetar.


Aftonbladet skriver att aporna under långa perioder har suttit fastkedjade, utan möjlighet att träffa andra apor eller göra andra typer av aktiviteter som är viktiga för djuren.

Detta har i sin tur lett till att många av dem bokstavligt talat förlorat förståndet. På en film som du kan se nedan från granskningen syns hur en fastkedjad apa maniskt går runt i cirklar och gör kullerbyttor på den torra jorden.

Men det är inte där vanvården stannar.

De alarmerande uppgifterna gör gällande att ifall aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter, uppemot 1 000 om dagen, har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.

Sedan granskningen nått allmänheten har stora livsmedelsleverantörer i  Storbritannien och USA plockat bort varor från berörda producenter.


I Sverige säljs varorna dock fortfarande.

Aftonbladet skriver att varorna säljs på både Willys och Hemköp, men ägaren Axfood ska se över det hela efter att ha nåtts av uppgifterna.

”Det är så klart oerhört viktigt för Axfood att varken människor eller djur far illa inom produktionen av de varor vi säljer, och vi ställer stora krav på våra leverantörer att så inte får ske”, skriver presschefen Magnus Törnblom enligt Aftonbladet.

Även Mathem har produkter ifrån de granskade producenterna.

”På MatHem tar vi avstånd från alla typer av brott mot djuretik, och vi har därför valt att omedelbart stoppa försäljningen av produkten. Vi kommer att inleda en diskussion med leverantören direkt på måndag för att få mer information och besluta om nästa steg”, skriver presskommunikatören Lotta Olofsson enligt Aftonbladet.

Annons