Annons

Här omringas polisen av kriminellt gäng: ''Stoppa undan den fucking batongen''

Annons

Dramatiska bilder från ett polisingripande i Göteborg i april 2019 visar hur ett antal unga män omringar och hotar två poliser. Enligt polischef Erik Nord tillhör personerna det gäng som nu, ett och ett halvt år senare, satt ut illegala vägspärrar i Göteborg.

Bilderna, som först publicerades av TV4Nyheterna, är från ett polisingripande i april 2019 i Hjällbo centrum utanför Göteborg.

En ung man på moped blev stoppad av två poliser i Angered i Göteborg i fjol, vilket fångades av övervakningskameror och polisens kroppskameror.

När polisen stoppade mopedisten reagerade ett stort gäng män som stod i närheten. Många av männen är kända gängkriminella i området, enligt uppgifter från polisen till TV4, som var först med att publicera klippet.

Männen omringade de två poliserna och stämningen blev hätsk och hotfull. Trots att polisen ber männen backa undan så står de kvar – och polispatrullen tvingades kalla på förstärkning.


– Om du rör dig med den där så kommer du få tillbaks. Vi bryr oss inte. Stoppa undan den fucking batongen annars kör jag upp den i dig, hörs en av männen säga.

Situationen lugnade sig först när polisen fått förstärkning. Minst en av männen är nu misstänkt för hot mot tjänsteman.

Erik Nord är operativ polischef i Göteborg. Han reagerar när han ser filmen. 

– Det är tufft att jobba där ute. Det är en tuff miljö och det är tyvärr inget ovanligt vid denna typ av ingripanden. Jag är beundrad av tålmodigheten som poliserna visar, säger han för Expressen.


”Inte modiga”

Nord förklarar att det har hänt mycket sedan han själv var ute och patrullerade på gatorna.

– Det har blivit betydligt vanligare än när jag var ute och tjänstgjorde förr. I dag är det nästan regelmässigt att sätta sig upp mot polisen på det här viset. Är vi inte tillräckligt många tar de chansen, säger han.

Grova personliga hot

Fackförbundet vill nu att polisen ska kunna göra ingripanden helt anonymt. Alltså utan att behöva legitimera sig med namn och personnummer.

– På våra legitimationer vi har med oss har det tidigare varit både namn och personnummer. Nu har vi fått bort så det bara bara är efternamn. Men eftersom jag heter ”von Sydow” är det ganska utpekande ändå, säger Katharina von Sydow, ordförande för polisförbundet i region Väst, till TV4. 

Se klippet nedan:

Annons